Recensies
In deze rubriek vindt u een aantal extra boekbesprekingen die niet zijn opgenomen in de gedrukte versie van Kleio.
2024
N.a.v. de controverse omtrent De Muze vertelt wil de redactie beklemtonen dat een academisch debat altijd inhoudelijk en respectvol moet blijven, zonder persoonlijke beschuldigingen.
B. Gevaert, Timeo Matyszak Berryque et librum scribentes! (recensie van Ph. Matyszak – J. Berry, Gifmengsters, gladiatoren en geleerden. Mannen en vrouwen in het Romeinse Rijk)
K. Demoen, Een daad van gerechtigheid. Aischylos herdicht door Patrick Lateur (recensie van Aischylos, Tragedies. Vertaald en toegelicht door P. Lateur)
C. Caspers, J. Klooster, I. Kuin en B. van der Velden, De Muze antwoordt(reactie op de recensie door Luuk Huitink van Muze, vertel. De Griekse en Latijnse literatuur van de oudheid)
B. Gevaert, Pseudo-troost door Pseudo-Cicero?(recensie van Pseudo-Cicero, Troost bij rouw: hoe verzacht je je verdriet. In een vertaling van J. Bloemendal)
B. Gevaert, Dissen met Ovidius (recensie van Ovidius, Ibis. Een verwensing. Vertaald en toegelicht door Chr. Caspers)
L. Huitink, De Muze vertelt, maar hapert ook(recensie van Chr. L. Caspers, J. Klooster, I.N.I. Kuin en B. van der Velden, Muze, vertel. De Griekse en Latijnse literatuur van de oudheid)
H. van Nispen, Caligula: een cynische keizer? (recensie van A. Winterling, Caligula. Een biografie)
J. Veenbaas, Odysseus op zoek naar de onsterfelijkheid (recensie van P. Claes, Ouroboros. Odyssee 2.0.)
M. van Houte, ‘Weldra zul je alles vergeten, weldra zullen allen jou vergeten.’ Pierre Hadots gedachten over Marcus Aurelius (recensie van P. Hadot, Marcus Aurelius en de Stoa)
M. Meeusen, Natuur is kunst en kunst is natuur(recensie van P. Hadot, De sluier van Isis. Een geschiedenis van het idee van de natuur)
2023
A. Zuiderhoek, Een rots van (en voor) alle tijden(recensie van E. M. Moormann – J. van Rookhuijzen, De Akropolis van Athene. Geschiedenis van een mythisch icoon)
M. Verweij, Een onjuist meervoud of wat de Fasti dus net níet zijn(recensie van Ovidius, Kalendergedichten Fasti. Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door P. Schrijvers)
K. Demoen, De bizarre tocht van de Argo (recensie van De barre tocht van Orpheus. Argonauten in de Late Oudheid. Vertaald door Piet Gerbrandy, ingeleid en toegelicht door Piet Gebrandy en Guusje van der Meij
K. Vandendriessche, Diogenes, geen fait divers (recensie van I.N.I. Kuin, Diogenes. Leven en denken van een autonome geest)
K. Vandendriessche, Een feest van de verbeelding (recensie van Ludvig Holberg, De onderaardse reis van Nicolaas Klim. Een nieuwe theorie over de aarde en de geschiedenis van de nog onbekende Vijfde Monarchie. Vertaling en illustraties van F. Steyaert)
L. Devriese, Nog een herdruk van de Ethica Nicomachea? (recensie van Aristoteles, Ethica Nicomachea. Vertaald en toegelicht door Ch. Hupperts en B. Poortman)
B. Janssens, ‘Wat als’ tussen oudheid en middeleeuwen: het behoud van Constantinopel in de lange zevende eeuw (recensie van H. SIngor, Constantinopel en de eerste jihad, 633-718. Het overleven van een christelijk Europa in de zevende en achtste eeuw)
N. De Maeyer, Vroegchristelijke interpretaties van het Bijbelse scheppingsverhaal (recensie van F. Ledegang, In dialoog met de natuur. Vroegchristelijke denkers over het scheppingsverhaal)
B. Gevaert, Een keizerlijke graphic novel (recensie van D. J. Robertson (tekst) en Z. N. Fraga (illustraties), Verissimus: The Stoic Philosophy of Marcus Aurelius)
L.A. Dirven,Palmyra. Het andere verhaal (recensie van Th. de Feyter, Palmyra. Heden en verleden van een ruïnestad)
W. Evenepoel, “Zingen moet ons hart” (recensie van Ambrosius, Zingen moet ons hart. Hymnen. Vertaald en toegelicht door P. Lateur)
B. De Vos, Willen de epicuristen en stoïcijnen opstaan? Antieke zelfhulp in een modern jasje (recensie van C. Wilson, Hoe word je epicurist? De eeuwenoude kunst van het leven te genieten en M. Pigliucci & G. Lopez, Handboek voor de moderne stoïcijn. 52 oefeningen voor een evenwichtig leven)
D. De Crom, Een vergeten wereld van teksten en verhalen(recensie van D. De Waele, Vergeten rijkdom. Joodse wereldliteratuur uit de klassieke oudheid)
A. Joosse, Plato’s mythen voor de eenentwintigste eeuw (recensie van B. van den Berg en H. Koning, De mythen van Plato. Verhalen voor alle tijden)
F. Zweifel, Alexander in zijn puberjaren (recensie van A. Rowson, De jonge Alexander. De wording van Alexander de Grote)
J. Gadeyne, Saxa loquuntur. De ultieme gids voor het Forum Romanum (recensie van G. Cuyt en M. Verweij, Het Forum Romanum. Stenen en stemmen).
M. Groen-Vallinga, Verdienstelijke vrouwen(recensie van E. Hemelrijk, Verborgen levens, publieke figuren. Romeinse vrouwen buiten Rome )
B. Gevaert, Om te zoenen (recensie van J. Secundus, Zoenen. Vertaald door T. Ingelbrecht)
2022
B. Beeckman, Tussen Bijbel en Babel (recensie van H. Böhl, Bijbel en Babel. Frans de Liagre Böhl, 1882-1976)
R. Dijkstra, Verontrustend actueel: Tibullus’ idylles met schaduwzijden(recensie van Tibullus, Mijn liefste is op het land. Vertaald door Mieke de Vos)
R. Nouwen, Het grootste conflict uit de geschiedenis(recensie van J. Lendering, De vergeten oorlog. De strijd tussen Rome en Karthago)
R. Nouwen, Op zoek naar een onbekende route(recensie van J. Lendering, Hannibal in de Alpen)
A. Vanspauwen, Diverse en dissonante religieuze stemmen in het Romeinse Rijk(recensie van D. De Waele, Ontluikend Christendom)
C. Steel, Een kaleidoscopische reisgids van Sicilië (recensie van F. Meijer, De vele gezichten van Sicilië)
R. Ceulemans, Keizers uit balans (recensie van K. Lygo, Keizers van Constantinopel)
T. Van Houdt, Politiek geweld in de oudheid en later: moord, koningsmoord, tirannenmoord (recensie van E. Southon, A Fatal Thing Happened on the Way to the Forum en A. van Hooff, Tirannenmoord)
R. Willet, Door data gedreven: het Romeinse Rijk in getallen en grafieken(recensie van J. Scheid - N. Guillerat, Het Romeinse Rijk in infographics)
M. Icks, De vele gezichten van Caesar. Verbeelding van Romeinse keizers door de eeuwen heen (recensie van M. Beard, Twaalf keizers)
B. Gevaert, De schaduw van Augustus (recensie van R. Steenbeek, Julia. Vrijgevochten keizersdochter)
A. Feuth, Een veelzijdig alter ego voor de schrijver: Odysseus van oudheid tot nu (recensie van J. Veenbaas, Odysseus’ onvoltooide reis)
J. Haemers, Een nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen?(recensie van D. Jones, Van Rome tot Rome. Een nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen)
K. Vandendriessche, Oudheidstudies krijgen kleur (recensie van E. Huig - I. Kuin - M. Liebregts (reds.), De huid van Cleopatra. Etniciteit en diversiteit in oudheidstudies)
K. Vandendriessche, Een nieuwe kijk op heksenprocessen vroeger en nu(recensie van S. Federici, De vrouw als zondebok. Over heksen, brandstapels en onteigening)
B. Gevaert, Vertrouw nooit je eerste indruk, schort je oordeel op (recensie van B. Stok, De filosoof, de hond en de bruiloft)
G. Cuyt, Een lange weg voor de boeg(recensie van R. Nouwen, De Romeinse heerbaan. De oudste weg door de Lage Landen)
P. Van Nuffelen, De oude en nieuwe wereld (recensie van W. Jurg, Onder dezelfde sterren. De laatste heidense senator en zijn christelijke vrienden)
M. Verweij, De dagen bezongen en vertaald (recensie van Ovidius, Fasti. De Romeinse kalender. Vertaald en toegelicht door M. d’Hane-Scheltema)
J. Klooster, Cyrus, pragmatisch filosoof-koning, of de moeilijkheid van deugdzame literatuur (recensie van Xenofon, De vorming van Kyros de Grote. Vertaald door J. Nagelkerken)
S. Betjes, De keizers van Rome… en hun vrouwen(recensie van B. Strauss, Van Augustus tot Constantijn. De geschiedenis van het Romeinse rijk aan de hand van tien keizers)
T. Oppeneer, Tussen filosofie en retoriek: Isocrates’ philosophia eindelijk vertaald in het Nederlands(recensie van Isocrates, Monument van mijn denken. Vertaald door Jeroen A.E. Bons)
M. Verweij, Een Romegids buiten gebaande paden (recensie van G. Olthof, Rome op het tweede gezicht)
T. Van Houdt, Een krachtige nieuwe Tacitusvertaling (recensie van Tacitus, Annalen. Vertaling Vincent Hunink)
M. Jaspers, Adam en Eva tussen vijgenblad en tunica (recensie van Philo van Alexandrië, De schepping van de wereld. Vertaald door A.-K. Geljon)
Y. Brichant, Matyszaks galerij van antieke barbaren en hun conflicten met Rome (recensie van Ph. Matyszak, Vijanden van Rome)
W. Clarysse, Een nieuwe kijk op de oude spelen(recensie van S. Remijsen (ed.), Olympia. Het heiligdom en de Spelen in een nieuw licht)
2021
R. Dijkstra, Van snoesje tot Jozef: onverwachte poëzie uit de middeleeuwen (recensie van Lieve Ganymedes. Homo-erotische gedichten uit de middeleeuwen)
B. Janssens, Op de schouders van Willem van Moerbeke. Hoe Aristoteles naar het Westen kwam(recensie van P. Beullens, De sleutel tot Aristoteles)
M. de Kreij, De verlokking van de sensatie(recensie van J. Lendering, Bedrieglijk echt. Oude papyri, moderne controverses)
Chr. Pieper, Cicero’s dramatische laatste maanden (recensie van Cicero. De republiek of de dood, vertaald en toegelicht door J. Nagelkerken)
D. Sacré, Stilaan bijkomstig: Latijn in het 19de-eeuwse Nederland (recensie van M. Mathijsen, Krimp in het Latijn?)
R. Nouwen, De Romeinse limes in Nederland(recensie van De Romeinse limes in Nederland en P. van der Heijden, Romeinen langs Rijn en Noordzee)
R. Ceulemans, De bedrieglijke lokroep van het verlangen (recensie van Ik verlang en sta in brand. Van Sapfo tot Lesbia, vertaald en toegelicht door M. de Vos)
B. Verhelst, “Dit is me het feestje wel!” Xenophon’s Symposium als eigentijds diner (recensie van Xenophon, Het diner, vertaald en toegelicht door Ch. Caspers)
T. Van Houdt, De zaken van het lichaam. Over antieke liefde en seksualiteitsbeleving(recensie van A. van Hooff, Klassieke liefde en B. Gevaert & J. Mattelaer, Roma intima)
G. Verhasselt, Een nieuwe vertaling van Herodotus(recensie van Herodotus, Historiën. Alles wat ik zag, hoorde en onderzocht. Vertaald door W. Kassies. Toegelicht door M. Met een nawoord van T. Holland)
2020
G. Roskam, Socrates zoals men hem eerder zelden ontmoet (recensie van Xenophon, Herinneringen aan Socrates. Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door C. Verhoeven)
M. Verweij, Eerherstel voor een klassieker? (recensie van Cornelius Nepos, Macht en moraal. Vertaald en toegelicht door P. Burgersdijk, D. Burgersdijk en R. Haasen)
T. Van Houdt, Geschiedenis als argument. Pleidooi voor een nieuw ‘Olympia’ (recensie van F. Meijer, Droom of daad. De terugkeer van de Olympische Spelen naar Griekenland)
B. Buekenhout, De eerste Nederlandse vertaling van de Athenaion Politeia (recensie van Aristoteles, de staatsinrichting van Athene. Vertaald en ingeleid door J. Blok en T. Kessels, met een bijdrage van J. M. Bremer)
R. Nouwen, De geschiedenis van Rome tussen mythe en fantasie(recensie van F. Addis, Rome eeuwige stad)
M. van Reijen, Leer denken als Marcus Aurelius(recensie van D. Robertson, Leer denken als een Romeins keizer)
T. Van Houdt, Onverkort, onverbloemd. Een nieuwe, volledige Martialisvertaling(recensie van Martialis, Verzamelde epigrammen. Vertaald, ingeleid en toegelicht door P. Schrijvers)
K. Vandendriessche, Vernieuwende didactiek over Latijnse poëzie(recensie van K. Hulstaert, K. Kennes en D. Lenders, Verzen tot leven lezen. Over het lezen en beleven van Latijnse poëzie in de klas)
F. Overduin, Manipulatief psychopaat of charmante opportunist? Alcibiades onder de historische loep van David Stuttard (recensie van D. Stuttard, Nemesis. Alcibiades en de val van Athene)
T. Van Houdt, Een wereld in beweging(recensie van P. Lateur, Europa. Mythologisch continent in eeuwige beweging & J. Lendering, Wahibre-em-achet en andere Grieken)
Eric M. Moormann, Rovers en verzamelaars van Griekse kunst in het oude Rome(recensie van F. Meijer, Schoonheid voor het oprapen)
T. Van Houdt, Een knap staaltje van politieke propaganda (recensie van Augustus, Mijn wapenfeiten. Vertaling V. Hunink)
2019
R. Halbertsma, Gezicht(en) op een antieke stad(recensie van J. Poblome & S. Cleymans, De gezichten van Sagalassos. Blik op een levende stad)
C. de Jonge, ‘Klassieke retorica en het sublieme’, publicatie van het slotessay uit De handen van Cicero. Retorische antwoorden op de retoriek van onze tijd (Groningen: Historische Uitgeverij, 2019)
B. Gevaert, This is Sparta, over and over again (recensie van C. Iggulden, De valk van Sparta)
B. Gevaert, Van Brexit naar Bayeux (recensie van Ch. Caspers & M. Smelt, Hic est Willelm Dux)
K. Vandendriessche, Een heel erg vies verhaal (recensie van Lucianus, Lucius, of de ezel)
T. Van Houdt, Vieze gasten? (recensie van C. Van Tilburg, Oudheid, reinheid en gezondheid)
2018
R. Nouwen, Caesar in een nieuw perspectief (recensie van T. Buijtendorp, Caesar in de Lage Landen)
Reactie door T. Buijtendorp op de bespreking door R. Nouwen
M. Vercruysse, Antigone 2017 (recensie van Hertmans, Antigone in Molenbeek)
A. Dupont, Een voorgewende wende? (recensie van Lendering & Hunink, Het visioen van Constantijn)
T. Van Houdt, Kuise kussen, versmeltende zielen (recensie van Lernutius, Kussen uit Brugge)
T. Van Houdt, Beeld en tegenbeeld (recensie van Fik Meijer, De sluier van Cicero)
T. Van Houdt, Onontkoombaar (recensie van In het spoor van Vergilius)
B. Bernaert & K. Vandendriessche, Miniaturen van Patrick Lateur